„Hacklab Kimaera” tabără colaborativă cu activități DIY 21-28.08.2022 

În perioada 21-27 august 2022 se va desfășura „𝗛𝗮𝗰𝗸𝗹𝗮𝗯 𝗞𝗶𝗺𝗮𝗲𝗿𝗮”, o tabără colaborativă cu activități diy, la care vor participa un grup d 15 elevi de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și 15 studenți de la UNARTE București. Scopul taberei este de a aduce împreună tineri interesați de noile tehnologii și artă contemporană pentru a crea componente pentru meta instalația Kimaera, realizată de invitații Kinema Ikon. Activitățile din tabără se axează pe co-creare, colaborare și împărtășire de abilități. Tinerii participanți vor fi asistați de specialiști în domeniul programării, asamblării componentelor de interactivitate Arduino, al tehnologiilor VR și a creației digitale online.

În cadrul taberei vor fi proiectate animații premiate din secțiunea Electronic Theatre a prestigiosului Festival de Artă Media Ars Electronica, Linz, Austria. Producțiile care vor fi prezentate sunt materiale foarte recente, premiate la ediția trecută a festivalului și definite prin caracterul lor artistic și inovație tehnologică și culturală. Materialele vor putea fi vizionate în cadrul Atelierului de artă interdisciplinară, Zilele Aradului în perioada 25 – 28 august 2022. Accesul la proiecții este liber atât pentru participanții la tabără cât și pentru publicul prezent la Zilele Aradului. În cadrul Atelierului de artă interdisciplinară vor fi organizate ateliere de benzi desenate, manga, animație și storyboarding alături de un grup de tineri voluntari și participații la tabără. Locația Post-educația este în Parcul Eminescu, spre Tribunal, căsuța nr. 19. Cu această ocazie dorim să mulțumim pentru amabilitate și susținere Centrului Cultural Municipal Arad și  Primăriei Arad, domnului viceprimar Ilie Cheșa. 

Proiecția este realizată cu sprijinul Ars Electronica, al Ministerului Austriac al Afacerilor Europene și Internaționale și al Forumului Cultural Austriac București.


„Hacklab Kimaera” tabără colaborativă cu activități DIY face parte din proiectul „Post educația. Pedagogii ale crizei”, este o componentă a programului Knowledge Fields iar cei patru parteneri culturali sunt Indecis, Minitremu, kinema ikon și asociația Doar Mâine.
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.🤩🤩

📌𝗦𝗖𝗢𝗣𝗨𝗟 𝗣𝗥𝗢𝗜𝗘𝗖𝗧𝗨𝗟𝗨𝗜 este inițierea unui proces de mediere între arta contemporană și practica artistică bazată pe noi tehnologii respectiv publicul local din Arad și Timișoara, pornind de la o serie de activități construite în jurul grupului Kinema Ikon și colaboratorilor săi.

🧩𝗖𝗼𝗼𝗿𝗱𝗼𝗻𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁:
𝗡𝗜𝗧𝗔 𝗠𝗢𝗖𝗔𝗡𝗨 (Nicoleta Stoica) este artist vizual, profesoară la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, formator și mediator cultural. Ea este implicată în dezvoltarea de proiecte de educație media și prin artă pentru tineri și copii în Arad. A fost inițiatoarea programului Knwoledge Fileds, acum parte a Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Lucrările ei de artă sunt legate de teme din zona psihologiei sociale, educației, ecologiei și filosofiei contemporane . Mediile predilecte sunt poezia contemporană, fotografia, arta video și instalația.Participări relevante: Media Art Festival Arad 2021, The New Dictionary of Old Ideas: AiR program MeetFactory 2018, Artist in residence, Praga, CZ. „Spațiul ca umoare”, Galeria ODD, București 2017; „The Good Life” Liminal Festival de Artă/Știință/Tehnologie, Palatul Cantacuzino, București RO; CreArt Europe, Network of Cities for Artistic Creation, Kaunas LT, Kristiansand NO, Aveiro, PT; Bienala de Artă Contemporană Art Encounters Timișoara 2017

𝗥𝗔𝗟𝗨𝗖𝗔 𝗢𝗔𝗡𝗖𝗘𝗔 (Nestor) este lector la Universitatea Națională de Arte din București unde predă estetică și artă media. Profilul său interdisciplinar include o licență în filosofia culturii și una în computere, un masterat în arte vizuale și un doctorat în teorie media, centrat pe investigarea noilor și vechilor categorii estetice care circumscriu fotografia, filmul și arta digitală cât și pe relația dintre noile tehnologii și arta contemporană. Ea este, de asemenea, curator independent și autor de texte pentru publicații culturale și academice ca: Praesens, Camera Austria, Ekphrasis, Eikon, Vremea, Scena9, Zeppelin, Revista ARTA, Revista de Filosofie, Annals of the University of Bucharest. Este membră AICA și NECS European Network for Cinema and Media Studies.

𝗥𝗔𝗟𝗨𝗖𝗔 𝗣𝗔𝗥𝗔𝗦𝗖𝗛𝗜𝗩 (Ionescu) este artistă vizuală și lector la UNARTE București unde susține cursurile de Semiotica vizualului și Comunicare în artele vizuale. Cu un parcurs profesional transversal în domeniile artei contemporane, teoriei vizuale și științelor comunicării, este interesată de relația artă/cultură/educație – public – spațiu urban/spațiu social. Este unul dintre inițiatorii și coordonatorii proiectelor interdisciplinare de cercetare actuală și promovare a artei contemporane românești (Artă.Consum.Finitudine, RoArchive, ArhivART, DPlatform, Archive4U, eARTheory și eART35) și membră a NECS European Network for Cinema and Media Studies.

🎈𝗖𝗼𝗼𝗿𝗱𝗼𝗻𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶 𝗮𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝗲:
𝗗𝗥𝗔𝗚𝗢𝗦̦ 𝗗𝗢𝗚𝗜𝗢𝗜𝗨 este un artist interesat de noile media, în particular de lucrul cu realitatea virtuală. A absolvit programul de masterat ITPMA al centrului CINETIc, unde urmează să predea cursuri de Unity pentru VR. Fiind membru al kinema ikon, a produs o serie de lucrări VR expuse la galerii notabile în România. Lucrarea sa de disertație, Anamnesis, urmează să fie expusă în cadrul festivalului Ars Electronică 2022.

𝗗𝗢𝗥𝗜𝗡 𝗖𝗨𝗖𝗜𝗖𝗢𝗩 este artist și coder cu un interes autentic pentru explorarea relației om – tehnologie. Preocupările sale artistice țin de chestionarea proceselor de influență reciprocă între uman și tehnologic prin cercetare, instalație interactivă și performance. Rezultatele acestor căutări au fost transpuse în sculpturi fizice, proiecte digitale și new media în cadrul expozițiilor locale și internaționale.