Pixels from a future past – Tur ghidat

Pixels from a future past – Tur ghidat

Expoziția Pixels from a future past face parte din seria de evenimente desfășurate în cadrul lansării proiectului „Post-Educația. Pedagogii ale crizei 2023”. Proiectul este dezvoltat de Asociația „Doar Mâine” ca parte a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Cine expune lucrări?

Expoziția reunește lucrări dezvoltate de studenți și profesori de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București (UNATC), de la Masterul de Tehnologii Interactive pentru Media și Arte Performative, și are ca parteneri Complexul Muzeal Arad și Asociația „Doar Mâine”.

Unde are loc?

La Sala Clio, Complexul Muzeal Arad.

Când poate fi vizitată?

În perioada 18-27 februarie 2023 între orele 10.00 și 17.00.

Despre ce este vorba?

Mintea umană se străduiește să anticipeze viitorul, în forma lui științifică sau mistică, de la meteorologie la divinație sau chiar la un simplu pariu. Oricât de mici ar fi șansele de a vedea în viitor, încercăm să le înfrângem. Anticiparea viitorului se bazează pe imagini ale trecutului și pe proiecțiile noastre mentale a ceea ce urmează. Fiecare dintre noi desfacem aceste puzzle-uri în mici piese, le recombinăm și încercăm să construim un tablou al viitorului. Imaginea mentală rezultată formează un paradoxal Ouroboros într-o sete de a inspira noul, dar condamnat la o legătură permanentă cu trecutul.

Lucrările expuse tind să exprime vizual empatia și apropierea și să reverbereze prezența vizitatorului în circuitul de informație. Amintirile sunt readuse la viață cu pixeli, trezind noi frici. Suntem captivi în trecut ca Narcis și imaginea sa? Sau ne putem reinventa? Evenimentele actuale pun la îndoială din ce în ce mai mult ordinea, crescând nevoia de a face o nouă înțelegere cu noi și cu planeta. O putem duce la capăt? Am început să ne-o imaginăm? Putem afla răspunsurile interacționând direct cu instalațiile din cadrul expoziției.

De unde știm asta? Hai să facem împreună un tur video ghidat printre lucrările montate la lansarea expoziței, iar apoi vă povestim câteva detalii despre fiecare lucrare.

Pixels from a future past – Tur ghidat

Cu ce lucrări ne delectăm?

Artificial Ocean, 2021 – CRISTINA BODNĂRESCU

Este o instalație interactivă care folosește senzori de prezență pentru a dezvălui, prin schimbări sonore, efectele poziționării noastre toxice în epoca Antropogenului. Nucleul instalației este un aparat minimalist, compus din 7 sticle de plastic reciclate și umplute cu gunoaie. Capacele lor sunt prevăzute cu senzori infraroșu care se activează atunci când te apropii cu mâna. Instalația generează în timp real un sunet artificial asemănător sunetului de ocean, iar atunci când senzorii detectează intervenția umană sunt declanșate sunete care dezvăluie moduri de poluare fonică cauzate de om și consecințele lor: motoarele navelor care perturbă oceanele, balene care nu mai pot comunica din cauza zgomotului, tone de plastic plutind la suprafața oceanului și pescăruși pe cale de a fi sugrumați de inele de plastic, strigând neputincioși pentru salvare.

Narcissus in the Digital Era, 2021 – DENIS FLUERARU

O instalație digitală interactivă care reinterpretează tragicul mit într-un univers digital, folosind o pictură imersivă drept portal.

Here Is Where You Get to Find out…, 2022 – ALEXANDRU BERCEANU, GRIGORE BURLOIU

Instalație interactivă

Transit, 2023 – SELINA YILMAZ

În mijlocul unui scenariu post-apocaliptic, un camion plin cu obiecte semnificative pentru proprietarul lor devine un micro-spațiu afectiv care amintește de casă și intimitate. Șoferul este izolat și închis într-un tranzit permanent, iar tirul – un simbol al globalizării – devine o carcasă goală plină de senzații post-umane. Fără un scop sau intenție umană, mișcarea sa devine inutilă. Instalație VR.

Canola, 2023 – CATY ȘAMATA

Incredibil. Live. Update. Canola este un exercițiu digital interactiv care te provoacă să trăiești în spațiul virtual al titlurilor de actualitate. Singura soluție de reconectare este cea cu tine. Instalație interactivă.

Encounter with a stranger, 2021 – DIANA CHIRU, CONSTANTIN SIMON, TUDOR DOBRESCU, DENIS FLUERARU

Pe măsură ce gândurile trec printr-un cadru elastic, viteza și frecvența lor insuflă percepția în minte. Prin urmare, mintea umana se va contracta și se va dilata. Atunci când se permite unei texturi la fel de fizice precum gandul, aceasta isi va croi drumul prin labirint, iar urmele sale nu numai că isi vor pune amprenta pe coridoare, dar isi vor proiecta de asemenea si împrejurimile. Conceptul lucrarii abordeaza tematica relativitatii timpului in contextul unei intalniri cu un necunoscut. Instalație interactivă.

U ∙ N ∙ I Verse, 2022 – DIANA CHIRU

Una dintre pasiunile mele este fotografia macro pentru ochi și de fiecare dată când mă apropii de oamenii din fața mea pentru a surprinde frumusețea ochilor lor, sunt fascinata de ceea ce văd: parcă aș fi un călător multidimensional, trecând prin multivers și experimentând unicitatea fiecărui ochi planetar. Muzica a fost creată de un open source AI(Aiva) utilizând o sonificare a hărții tuturor galaxiilor descoperite pe care NASA le-a lansat pe internet. După mai multe iterații și modificarea unor parametri, AI a venit cu propria versiune a „Sunetului Universului”. Instalație interactivă.

With(out) You, Within Me, 2023 – DIANA CHIRU

Acest proiect prezintă imagini video din spectacolul de dans interactiv „With(out) You, Within Me”, care este o adaptare a spectacolului „Nos Utopies: Technologie” care a avut loc în timpul Fête des Lumières din Lyon (ediția decembrie 2022). Este povestea tragică a unui dansator care își pierde partenerul de dans de mulți ani. Dansul a fost limbajul lor de dragoste și modul în care si au exprimat trairile interioare. În încercarea de a lupta împotriva singurătății și ale sentimentelor puternice de tristețe si durere, conștiința partenerului este transferată intr un dispozitiv și comunicarea este din nou posibilă. Performance interactiv.

The Rhythm of Data, 2022 – DILARA BURAN

Instalația aduce sonificarea și vizualizarea datelor de urmărire în timp real a informațiilor despre eroziunea solului și estimarea defrișărilor, oferind o imagine ritmică emoționantă a degradării planetei noastre. Instalație interactivă.

Looping Pixels, 2023 – CONSTANTIN ȘIMON

Étienne Jacob a creat această animație în Processing, ce reprezintă o animație repetitivă a unui cerc cu puncte generate random în interiorul lui. Aici este recreată în așa fel încât poți interacționa cu mișcările mâinilor tale. Instalație interactivă.

The Empatree, 2022 – ANDREI CRISTIAN FLOREA, MIHAI BARBU

Empatree se bazează pe un chestionar asemănător celui de personalitate. Rezultatul chestionarului este personalitatea participantului reflectată printr-un arbore. Ulterior, arborele va „prinde rădăcini” în mediul AR unde atât participanții, cât și cei din afară vor putea manifesta empatie și solidaritate față de sentimentele exprimate în acest mediu digital prin acțiunea de „udare” a plantei. Instalație interactivă.

Who Are You?, 2022 – ALEXANDRU BERCEANU, DORIN CUCICOV, GRIGORE BURLOIU

O conversație despre viitor intermediată de AI (inteligența artificială). Bot-ul conversațional a fost antrenat pe mai multe romane SF și alte scrieri speculative. Putem afla răspunsuri despre viitor derivate din texte din trecut? Raportarea la viitor este în principal o chestiune de verisimilitudine performativă, o atitudine retorică ce poate fi imitată? Instalație interactivă.

În concluzie?

Vă așteptăm cu drag să veniți, să vedeți, să învingeți. Cum ce să învingeți? Timpul, vremea, vremurile, gândurile… Hai c-am dat în pozie cu cuvinte, iar la expoziție e mai mult cu tehnică nouă și imagini. Sau e și una, și alta? 🙂 Clar, trebuie să mai vedem și noi expoziția de câteva ori până la închidere, că e tare faină. Și tulburătoare. Dar mai ales faină.