Am învățat, ne-am pregătit, ne-am făcut toate temele și acum sunt gata pentru lansare. (Lansare? Ce lansare? Vă lămurim imediat, întâi să facem încălzirea.) Resursele pentru lansare? Echipă perseverentă, colaboratori de nădejde și invitați extraordinari. Motivația pentru lansare? Pur și simplu avem poftă să schimbăm lumea. Obiectiv? Unul foarte concret: viitorul prin educație.
Echipa proiectului Post-Educația. Pedagogii ale crizei are plăcerea să vă anunțe lansarea activităților cu publicul (care, între noi fie vorba, suntem convinși că are idei și obiective cel puțin la fel de ambițioase ca ale noastre). Scopul principal al proiectului este dezvoltarea unui ecosistem cultural care să susțină educația în abordarea crizelor actuale și în crearea de strategii pentru un viitor sustenabil, prin valorificarea rolului critic și emancipativ al artei și cel inovativ al noilor tehnologii. Știm, sună cam science-fiction, dar la fel de bine știm și că ceea ce ieri era ficțiune azi e realitate. Asta pentru că tot am adus vorba de noile tehnologii. Iar educația, indiferent de domeniu, este la rândul ei un spațiu al inovării, care are drept obiectiv nici mai mult, nici mai puțin decât pregătirea oamenilor viitorului.
Deci ce am pregătit pentru lansare? În prima fază, o expoziție inedită realizată de un grup de studenți și profesori de la masteratele „Tehnologii interactive pentru arte performative și media” și „New Media Design”, CINETIC, Universitatea de Teatru si Film București, cu titlul „Pixels from a past future” („Pixeli dintr-un viitor trecut”).
Lucrările aspiră să vizualizeze empatia și apropierea și să reverbereze într-o natură care se estompează prin captarea prezenței vizitatorului în fluxul de date. Amintirile revin la viață sub formă de pixeli, provocând noi temeri. Suntem captivi ai trecutului nostru ca Narcis față de imaginea lui sau ne putem naște din nou? Evenimentele recente pun la îndoială din ce în ce mai mult ordinea actuală, apare nevoia unui nou acord cu noi înșine și cu planeta. Suntem în stare să-l realizăm? Am început să visăm la asta? Este deja scris?
Ei bine, vom afla împreună răspunsurile pe parcursul întâlnirilor din cadrul acestui eveniment de lansare. De fapt, vă invităm să vă notați din timp detaliile organizatorice, sigur nu vreți să pierdeți ocazia de a pleca de la noi cu și mai multe întrebări decât ați venit. Just kidding. Punem rămășag că o să vă placă. 🙂
Și ca să facem evenimentele și mai digerabile, în ziua următoare avem planificat un brunch cu artiștii care au lucrări în cadrul expoziției.
Expoziția rămâne deschisă până în data de 26.02.2023 la Sala Clio din Complexul Muzeal Arad. Prin urmare, cine nu găsește toate răspunsurile în ziua lansării sau în timpul brunch-ului poate să ne viziteze oricând dorește în această perioadă.
În concluzie, ce să mai zicem? Să fie într-un ceas bun!