Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Semne de viață / Atelier practic Pedagogii ale crizei

4 aprilie, 2023 @ 10:00 5 aprilie, 2023 @ 10:00

Muzeul de Științele Naturii – Complexul Muzeal Arad

Piața George Enescu, nr. 1
Arad,Arad310131
Vezi site-ul web Loc de desfășurare

Atelierul se adresează elevilor Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad și de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și este realizat de artista Floriama Cândea.

Workshop-ul “Semne de viață” propune un experiment artistic ecocentric de producere a unor imagini artistice cu ajutorul unor culturi bacteriologice. Pornind de la explorarea conceptului de biofilie – conform căruia omul este înclinat instinctiv către a dezvolta o legătură profundă cu mediul său natural, experimentele propuse  de acest laborator la granița dintre artă și știință, propun o modalitate creativă de a conștientiza legăturile dintre om și alte specii –în speță, micro-organismele. Participantii se vor familiariza cu bioarta și metodele ei critice de a privi și înțelege antropocenul, cu proiecte artistice interdisciplinare și rolul acestora în aducerea în prim plan a sustenabilității.

În cadrul a două sesiuni de lucru, se vor explora  metode de a integra materia vie în procesul artistic și de a regandi miturile asociate ierarhizării speciilor. Dimensiunea practică a acestui workshop este reprezentată de cultivarea în condiții de siguranța unor micro-organisme (bacterii, fungi,) în cutii petri și pe suporturi artificiale biocompatibile, în scopul de a crea obiecte ce ilustrează caracterul provizoriu al limitelor dintre specii, organisme și medii în general. În calitate de mediu artistic, materia vie poate fi abordată într-o varietate de feluri; este un „material” ce are reguli proprii, de multe ori nu ne sunt cunoscute în avans și le descoperim în cadrul proceselor de lucru. Ea  poate dicta o anumită estetică, dar în același timp, pe măsură ce înțelegem procesele științifice ce o guvernează, este modelabilă, transformabilă. Participanții vor învăța să prepare un mediu nutritiv pentru cultivarea unor specii nepretentioase de microorganisme, îl vor inocula apoi selectiv cu bacterii din imediata lor apropiere pentru a obține o imagine vie.

Floriama Cândea a absolvit secția pictură a Universității Naționale de Arte în 2007 și programul de masterat Teoria și Practica Imaginii la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii). Instrumentarul ei de lucru cuprinde mai multe metode și tehnici. În general, atât conceptele cat și procesele sale de lucru utilizează estetica imaginilor științifice și a unor instrumente de cercetare științifică care pot fi convertite în practici artistice – decelularizare, producere de materiale biocompatibile, procese chimice. Lucrările ei chestionează felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă dintre om si lumea naturala, dintre realitate si fictiune.
http://floriamacandea.com/
https://www.instagram.com/floriama_candea/