Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Atelier DARV: artă AR în spațiul public / Atelier practic Pedagogii ale crizei

22 mai, 2023 @ 09:00 26 mai, 2023 @ 18:00

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad

Strada Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2-4
Arad,Arad310022
Vezi site-ul web Loc de desfășurare

Atelierul de artă și tehnologie DARV este o experiență de cinci zile în care proiecte artistice sunt create de către elevi și studenți și implementate în realitate augmentată, cu ajutorul mentorilor – DARV Collective. Performance-uri, obiecte și instalații de artă vor face conexiuni neașteptate între lumea reală și cea virtuală. Lucrările vor fi prezentate în cadrul unei expoziții ghidate in spațiul public din Arad pe 26 mai 2023, la ora 18.00, la Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol Arad.
Împreună cu elevii de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și studenții de la Facultatea de Design din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” Arad, artiștii invitați se vor concentra asupra schimbărilor climatice din Arad, care vor fi abordate prin mijloace analogice și digitale. Scopul acestui demers este creșterea gradului de conștientizare în privința schimbărilor climatice.

Atelierul este conceput, condus, implementat și co-organizat de DARV Collective: Violeta Ivanova (artist conceptual), Mihaela Kavdanska (artist media) și Florian Weinrich (programator).

Rezultatele vor fi prezentate sub forma unei expoziții de realitate augmentată în spațiul public și vor fi accesibile gratuit publicului, atât local cât și virtual după eveniment.

Violeta Ivanova s-a născut în Bulgaria în 1985.
După ce și-a terminat licența la Academia de Artă din Sofia, Bulgaria, și-a continuat studiile la Universitatea de Artă și Design din Linz, unde și-a terminat masterul la clasa prof. Frank Louis în 2015, specializare Concepte Sculpturale/ceramică. Lucrează în domeniul artei conceptuale, cu accent pe obiecte și instalații site specific. Violeta Ivanova experimentează cu materiale neconvenționale și o mare varietate de medii. Paralel cu proiectele sale individuale, ea lucrează adesea cu artiști din diferite domenii. Ea este câștigătoarea Premiului de Artă Eparhial 2016 și a grantului Forum 2017 din Linz.
Violeta Ivanova lucrează ca liber profesionist in domeniul artei din 2016. Este membru al Salzburger Kunstverein și reprezentant al Artist-Run Alliance și Albert Institute, Tel Aviv pentru Austria. Trăiește și lucrează în Linz.

Mihaela Kavdanska lucrează ca artist media, director de creație, cercetător artistic, curator și producător de evenimente artistice și culturale. Născută în Bulgaria, a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice/ Pictură în 2001. Au urmat 17 ani de activitate artistică și organizatorică, fiind stabilita în România unde a co-fondat și co-produs împreuna cu Dilmana Yordanova festivalul AVmotional și studioul de artă și tehnologie KOTKI visuals. În 2019, a finalizat programul de Master în arta interactivă Interface Cultures la Universitatea de Artă și Design din Linz. S-a stabilit definitiv în Linz în 2018, unde a inițiat colectivul artistic DARV și asociația FURNA art & culture.

De la sfârșitul anilor 1990 lucrează la proiecte personale și de grup prezentate în galerii, muzee, centre de dans și teatre din Europa, SUA și Asia. În ultimii 10 ani, Mihaela Kavdanska a explorat echilibrul creativ dintre artă și tehnologie în contextul artei interactive. S-a focusat pe creația unor instalații audio-vizuale imersive, performance-uri interactive și spectacole de dans intermedia în care conexiunea și unitatea dintre diferitele medii artistice joacă un rol principal.

Scurtă selecție de evenimente și locații: Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Muzeul Colecției Essl, Viena; Muzeul Național de Artă Internațională, Sofia; Cleveland Public Theatre & Playhouse Square; Centrul și festivalul Ars Electronica, Linz; DA Fest, Sofia; Festivalul de arta media Videomedeja; Festivalul Simultan; Festivalul CAMP; Festivalul Post Screen; Târgul de artă Kinetica din Londra; Târgul de artă Unpainted; VIENNAFAIR, Festivalul de dans eXplore, Festivalul de film european Crossing Europe, Festivalul Tanzhafen, Paradise Art Lab Festival, Oil Tank Culture Park, etc.

Florian Weinrich este un programator, dezvoltator de software și interaction designer născut în Linz, care lucrează de câțiva ani la proiecte de artă și de asemenea comerciale.
După ce și-a terminat educația în tehnologia media, a lucrat pentru agenții media și startup-uri. În 2019 a devenit liber profesionist și de atunci lucrează la proiecte naționale și internaționale împreună cu alți artiști, precum și cu agenții media din Europa. În prezent, dezvolta aplicații de realitate augmentata, artă generativă și interactiva, fiind stabilit în Linz și Berlin.

WEB:

Atelier DARV: artă AR în spațiul public face parte din proiectului Post-educația. Pedagogii ale crizei, care este o componentă a traseului Orizonturile Cunoașterii (dezvoltat de Asociația Doar Mâine, Minitremu, Asociația Foc și Pară și Kinema Ikon) din cadrul Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Complexul Muzeal Arad și Forumul Cultural Austriac București.