Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Pedagogii ale crizei #2 – Atelier teoretic

24 martie, 2023 @ 18:00 25 martie, 2023 @ 10:00

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad

Strada Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2-4
Arad,Arad310022
View Venue Website

Atelierul are ca scop realizarea unui ghid pedagogic care va cuprinde suport teoretic sub formă de articole, descrieri ale activităților educative, planuri de lecții și materiale suport (exerciții, mind maps, exemple etc.) pe tema pedagogii ale crizei – o abordare a crizelor actuale (climatice, economice, politice și sociale) în educație. Scopul este de a genera un nou schepsis în educație care se axează pe educația pentru o lume viitoare sustenabilă și echitabilă. Activitățile propuse, planificate și testate au în comun: utilizarea noilor tehnologii în mod critic și sustenabil, educația prin artă, abordarea transdisciplinară dintre artă și știință, abordări legate de ecologie. În toamna 2023 vom publica primul volum.

Cu ocazia deschiderii atelierului va avea loc Minitremu Discuție Atelier, eveniment dedicat publicului, o întâlnire informală prin care se va vorbi despre activitatea asociației ce a început acum zece ani, și vor fi prezentate fragmente din experiența grupului, alături de câteva resurse educaționale teoretice și practice, pentru a oferi o privire de ansamblu asupra schimbărilor recente în pedagogia artistică.

În cadrul atelierului se va planifica și dezbate  conținutul ghidului „Pedagogii ale crizei”, pe care îl vom publica până în toamna 2023. Ghidul va fi realizat pornind de la schema dezvoltată la prima ediție a atelierului (cea din septembrie 2022), va avea o abordare transdisciplinară și se va axa pe propunerea unor strategii/ subiecte/ situații/ spații/ lecții/ materiale pentru educație, pe care le vom dezvolta împreună pornind de la următoarele sugestii de bază:

  • educația prin artă;
  • abordarea critică a noilor tehnologii pentru inovare;
  • ecologie, biosferă, natura prima;
  • elaborarea și aplicarea de modele de socializare  dezirabile pentru o lume echitabilă (pentru toate viețuitoarele), sustenabilă și viabilă;
  • dezvoltarea subiectivității elevilor (libertate, individualitate, autodeterminare);

Vom răspunde împreună la întrebări precum cele de mai jos, însă lista este deschisă discuțiilor libere:

  • Ce abilități și cunoștințe ar trebui furnizate prin ghidul Pedagogii ale crizei, ținând cont de contextul mai larg cultural, social și politic?
  • Ce viziuni asupra societății și viitorului se vor distinge din materialele pe care le vom propune, și anume cele explicite (parte vizibilă a materialelor ce vor fi publicate), dar și cele implicite (ce țin de curriculumul ascuns)? 
  • Ce practici sociale, comportamente și reprezentări vom propune ca parte a conținutului, dar și a filozofiei pedagogiilor crizei?
  • Cum vor integra materialele propuse dezvoltarea subiectivității, individualității participanților la educație?

Participanții la acest eveniment sunt:

Dorel Gureanu profesor Geografie Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, coordonator proiecte Asociația Condor Club Arad

Cosmina Hodoroagă specialistă digital humanities

Minitremu (artiștii Laura Borotea & Gabriel Boldiș) asociație care facilitează accesul copiilor și tinerilor la arta contemporană

Cosmin Moldovan profesor de arte la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și artist vizual,

Andreia Petcu profesoară de științe Școala Aletheea București, manager cultural Asociația Teaching by Learning

Laurian Popa profesor design la Facultatea de Design, Universitatea Aurel Vlaicu Arad și artist vizual

Delia Popa artistă vizuală, manager cultural și educatoare muzeală, co-fondatoare și președintă a ArtCrowd – Artiști în educație și coordonatoare programe educaționale la Muzeal Național de Artă al României

Alina Roman decană a Facultății de Științele Educației, Universitatea Aurel Vlaicu Arad

Luiza Spiridon membră a Asociației Reaps of Development și arhitect peisagist

Marius Stoica Biblioteca Județean „Alexandru D. Xenopol” Arad

Mihai Zgondoiu profesor Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara și artist vizual

Lista este încă deschisă.

Participarea în cadrul atelierului din 25 martie se realizează pe bază de invitație.

Atelierul teoretic Pedagogii ale crizei face parte din proiectului Post-educația. Pedagogii ale crizei este o componentă a traseului Orizonturile Cunoașterii (alături de Minitremu, Asociația Foc și Pară și Kinema Ikon) din cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.